Dieselverstaden, 2008

Magnus fick sitt solistdipolom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1994 och framförde då Mozarts flöjtkonsert i G-dur tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester. Han har från 1990 varit flitigt anlitad som solist och arbetat i många av Sveriges främsta symfoniorkestrar. Efter många år som orkesterflöjtist bestämde han sig för att lämna sin solotjänst i Bergens Filharmoniska Orkester 2006 och har efter det varit frilansande musiker och ägnat sig åt sin solokarriär, kammarmusik samt jazzstudier. Hans första solo-cd (Flute Music, SFZ 1005) gavs ut hösten 2003 och fick strålande recensioner både i Sverige och utomlands. 2007 kom flöjtkonserten “Shimmering Blue” och recensenten Martin Nyström skrev i DN: “Allra finast är dock ”Shimmering Blue”, flöjtkonserten från 2005 för den lysande solisten Magnus Båge och Malmö Symfoniorkester, med sin långsamt glidande Sibeliusmystik: som att se dansaren Virpi Pahkinen göra åttor på en frusen insjö helt glömd för världen.”

Komposition har länge varit en del av hans kreativa personlighet och efter studier på Gotlands tonsättarskola har flera länsmusik organisationer med Musik Västernorrland som beställare, visat stort intresse för en kommande barnopera som Magnus ska färdigställa till 2018. Operan är planerad att turnera i Sverige under 2018-2019. Hans nyskrivna “Missa Brevis” kommer att framföras med två kammarkörer och 7 musiker i mars 2017.

Expressionslide

Magnus uppfinning, ett särskilt munstycke som han kallar “the Expression slide”, ger unika möjligheter att skapa effekter på en flöjt. “Jag ville uttrycka nya klanger och idéer och mitt stora intresse för indisk musik och jazz har naturligtvis också inspirerat och påverkat utvecklingen av den musik som jag hållt på med sedan jag konstruerade Expression sliden. I den europeiska jazzen har många musiker lånat sounds och uttryck från våra bröder och systrar i öst”, säger han.

Expressionslide

 

 

 

 

 

 

Munstycket har inspirerat tonsättare att komponera direkt för Magnus Båge. Rolf Martinsson skrev “Shimmering Blue” 2005, Jan Sandström skrev ”Flöjtkonsert” 2009 och 2011 kom “Concerto for flute, strings and harp” av Anna-Lena Laurin.

Studierna i jazz och improvisation har resulterat i ett samarbete med jazzpianisten Lars Jansson, basisten Fredrik Jonsson och trummisen Christer Sjöström – ett nytt och roligt steg i hans karriär!